Geen categorie / 5 oktober 2017

De ambulant jongerenwerkers van team Nul251

De primaire taak van het ambulant jongerenwerk is contact leggen en houden met groepen jongeren die op straat aanwezig zijn. Ambulant jongerenwerkers gaan dus letterlijk de straat op om met jongeren in gesprek te raken. Rianne Tol, Sirach Gebremichael, William Jordens en Marco Dalprà zijn binnen de gemeente Beverwijk de ambulant jongerenwerkers.

De jongerenwerkers kijken op basis van gesprekken welke signalen jongeren afgeven. Dit kan gaan om maatschappelijke vraagstukken of zorgsignalen. Hierop proberen de ambulante jongerenwerkers te anticiperen en voornamelijk te kijken naar de mogelijkheden. Als hier een vraag ligt in de vorm van een activiteit of een voorziening, dan proberen de jongerenwerkers de jongeren te motiveren tot het nemen van een initiatief hiervoor. Een mooi voorbeeld hiervan is het afdakje bij skatepark De Blauwe Kikker (zie foto). Een groep skatende jongeren wilde dit graag om te kunnen schuilen bij regen. Met ondersteuning van het ambulant jongerenwerk en steun van de wethouder jeugd, Cecilia van Weel, is het afdakje nu een feit.

Indien er sprake is van zorgsignalen kunnen de jongerenwerkers met goedvinden van de jongeren een gesprek met hen voeren. De jongerenwerkers hebben kennis van de sociale kaart en verwijzen indien nodig door naar hulpverlening. Vanzelfsprekend is de privacy hierin gewaarborgd en worden ouders betrokken bij dit proces.

Ambulant jongerenwerkers komen regelmatig in aanraking met de spanning tussen hangende jongeren en buurtbewoners. Er zijn altijd jongeren geweest die elkaar in de buurt willen ontmoeten en dat zal altijd zo blijven. Op zichzelf niks mis mee. Alleen als dit gepaard gaat met teveel overlast in de vorm van geluidsoverlast en vuil, wekt dit irritatie in de buurt. Begrijpelijk dat er dan meldingen binnenkomen van overlast. Ambulant jongerenwerkers gaan op de overlastmeldingen af. De jongerenwerkers sturen in principe de jongeren niet weg. Dit is de taak van de handhavers van de gemeente en de politie. Zoals gezegd, de primaire taak van het ambulant jongerenwerk is  contact leggen en houden met groepen jongeren die op straat aanwezig zijn. Om die reden is de insteek van de jongerenwerkers ook bij overlastmeldingen heel anders. Zij kijken naar andere dingen, zoals wat maakt dat de jongeren overlast veroorzaken en wat is er nodig om dat te veranderen?

De ambulant jongerenwerkers gaan langs diverse groepen jongeren in de gehele gemeente Beverwijk. Echter als aanspreekpunt voor bewoners heeft het team Nul251 een verdeling van wijken gemaakt. Woont u in De Broekpolder dan is uw contactpersoon Rianne Tol. Voor Oosterwijk/Zwaansmeer is dat Sirach Gebremichael. William Jordens heeft Meerestein en het Centrum onder z’n hoede en Marco Dalprà kunt u contacten als u woonachtig bent in Wijk aan Zee of Kuenenplein/Plantage. Het team Nul251 maakt onderdeel uit van Stichting Welzijn Beverwijk en is bereikbaar via e-mailadres info@nul251.info of via het algemene telefoonnummer van Stichting Welzijn Beverwijk, tel. 0251-300300.

 Bookmark and Share
Vorig bericht
Durf ‘nee’ te zeggen!
Volgend bericht
Spelinloop Wijkcentrum Citadel