Home / Huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding

Elke dinsdagavond tussen 18.30 en 20.00 uur geeft jongerenwerkteam Nul251 huiswerkbegeleiding in buurthuis Wijk aan Duin aan leerlingen van het voortgezet onderwijs. De kosten per deelnemer €1,- per uur.

‘Hij doet zijn huiswerk niet. Wat we ook zeggen, hij weigert. Hij gaat wel naar boven, maar ook daar voert hij niets uit. En als we er wat van zeggen, hebben we gelijk een huis vol herrie.’

Is dit herkenbaar? Onenigheid over het maken van huiswerk. Het onderwerp staat in de top drie van zaken waarover ouders en jongeren ruzie kunnen krijgen.

Jongeren hebben tegenwoordig een drukke agenda. Naast school hebben ze vaak een baantje, wordt er gesport en hebben ze muziekles of een andere hobby. Dit gebeurt op afgesproken dagen en tijden. Jongeren voelen vaak een verplichting om op dat moment daarmee bezig te zijn.
Tijd vrijmaken voor huiswerk tussen alle verplichtingen door is niet altijd even eenvoudig. Het valt niet mee om je huiswerk daar op een goede manier omheen te plannen.

Tijdens de bijeenkomst worden leerlingen gedurende anderhalf uur begeleid met huiswerk van verschillende vakken en ook op het gebied van sociale vaardigheden, zoals zelfstandig leren en zelfvertrouwen. Gemiddeld hebben leerlingen twee huiswerkvakken per dag dus de mogelijkheid bestaat om beide vakken af te kunnen maken. Het bijzondere is dat zij extra persoonlijke aandacht krijgen, omdat er per keer maximaal vijf leerlingen per begeleider ondersteund worden.

Tijdens de huiswerkbegeleiding helpen we de jongeren niet alleen met hun huiswerk maar ook met het structureren en plannen van het schoolwerk. Door het aanleren van deze vaardigheden zorgen we ervoor dat de leerlingen ook zelfstandig hun huiswerk kunnen maken. We geven ze bovendien tips om efficiënt te leren, zodat er genoeg tijd overblijft voor leuke activiteiten.

Nog een voordeel is dat jongeren in een omgeving terecht komen waar andere jongeren ook bezig zijn met huiswerk, hetgeen motiverend werkt: “zien huiswerk maken doet huiswerk maken”. Gezamenlijk huiswerk maken in een vrij ontspannen en positieve sfeer zorgt ervoor dat leerlingen vaker doorwerken ook omdat ze direct uitleg kunnen krijgen als ze ergens niet uitkomen.

Wilt u meer weten of uw kind aanmelden? Neem dan contact op met jongerenwerker William Jordens. Bij voorkeur per mail, jordens@welzijnswb.nl maar telefonisch kan ook op nr. 0251-300353